Raspberry Pin käyttö ilman näyttöä | Vadelma Pii - Raspberry Pi & Lisävarusteet
0 tuotetta

Raspberry Pin käyttö ilman näyttöä

Usein Raspberry Pi rakennetaan sellaiseen laitteeseen, johon näyttöä ei oikein pysty liittämään. Laitteen pitäisi siis toimia ilman paikallista näyttöä ja näppäimistöä - englanniksi "headless". Tähän pääsemiseksi on kaksi vaihtoehtoa: joko määrittelee asetukset ensin näytön ja näppäimistön kanssa valmiiksi, tai sitten säätää jo muistikorttia kirjoittaessa asetukset niin, että RasPi liittyy suoraan verkkoon ja odottaa SSH-yhteyksiä. Helpointa on tietysti ensin liittää näyttö ja näppäimistö ja säätää kaikki valmiiksi suoraan siitä. Joskus kuitenkin voi olla mukavampaa kun verkkoyhteys on valmiiksi määritelty.

Tarvitset seuraavat:

 • WLAN-reitittimen, DSL-modeemin tai muun purkin, joka jakaa DHCP:llä osoitteita verkkoon liittyville laitteille. Yleensä tällainen on, mutta jos tietokoneesi on liitetty esim. USB-tikulla suoraan mobiililaajakaistaan, niin tämä ohje ei suoraan sovellu.
 • RasPille käyttöjärjestelmän. Tässä ohjeessa keskitytään Raspbianiin. NOOBS on tarkoitettu käytettäväksi näytön kanssa - sekin on kyllä mahdollista automatisoida, mutta se on hieman eri juttu ja menee tämän kirjoituksen aiheen ohi.
 • Ohjelmat, joilla pakattu image-tiedosto puretaan ja kirjoitetaan muistikortille - esim. Etcher.
 • WLAN-reitittimesi tms. purkin hallintatunnuksen ja -salasanan tai muun keinon selvittää verkkoon viimeksi liittyneen laitteen osoite, esim. puhelimeen asennettu Fing-sovellus.

Vasta kirjoitetulta muistikortilta avataan boot-niminen osio. Sinne tehdään pari pikkumuutosta:

 • Tee boot-osion pääkansioon tyhjä tiedosto nimeltä ssh - tämä käy Linuxissa ja Macissa komennolla touch ssh ja Windowsin komentokehotteessa esim. copy nul ssh - tai sitten vaikka tallentamalla Notepadissa tyhjä tiedosto nimellä ssh ilman tiedostopäätettä. (Jos Notepad antaa automaattisesti tiedostolle nimen ssh.txt, muuta nimi.)
 • Jos haluat, että RasPi menee automaattisesti WLANiin, tee samaan paikkaan tiedosto nimeltä wpa_supplicant.conf ja kirjoita sinne seuraavanlainen sisältö. Korvaa WLANisi nimi ja WLANisi salasana oikeilla arvoilla:
  ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
  update_config=1
  country=FI
  network={
      ssid="WLANisi nimi"
      psk="WLANisi salasana"
      scan_ssid=1
  }

  Nämä tiedostot voit tietysti pitää tallessa ja kopioida tulevillekin muistikorteille.
 • wpa_supplicant.conf pitää kirjoittaa tekstieditorilla, joka ei jätä tiedostoon ylimääräistä muotoilua - Notepad, Mousepad, TextEdit, nano, vim... ja erityisesti Windowsissa katsoa että nimeksi ei jää wpa_supplicant.conf.txt.
 • Jos haluat liittää RasPin vain langalliseen lähiverkkoon, wpa_supplicant.conf-tiedosto ei ole tarpeellinen - jätä se silloin pois, mutta liitä verkkokaapeli.

Tämän jälkeen buutataan Raspberry Pi, jolloin sen pitäisi liittyä verkkoon.

Sitten voitkin tarkistaa IP-osoitteen joko Fing-sovelluksella (kunhan puhelimesi on liittyneenä samaan reitittimeen kuin RasPi) tai sitten menemällä WLAN-reitittimesi asetuksiin ja tarkistamalla sieltä annetut IP-osoitteet. 

Nyt voit kirjautua sisään komennolla ssh pi@ip-osoite - esim. ssh pi@192.168.20.36, jos reitittimesi on jakanut sellaisen osoitteen Raspberry Pillesi. Oletussalasana on sama kuin yleensä, raspberry.

Tags: 

Lisää uusi kommentti

Plain text

 • HTML-merkintää ei sallita.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.