muistikortti | Vadelma Pii - Raspberry Pi & Lisävarusteet
0 tuotetta

muistikortti

1 viestiä / 0 uutta
Uusin kirjoitus
arto.laava
muistikortti

Moi
voinko kopioida 8g muistikortin, jossa valmis käyttis.
32g muistikortille vain viemällä tiedostot vanhasta kortista uuteen.

Juhana Siren
Muistikortti

Parempi olisi tehdä muistikortista ns. klooni eli täydellinen kopio. Tähän on aika paljon vaihtoehtoja ja apuohjelmia, mutta asian ydin menee seuraavasti:

 1. Tehdään alkuperäisestä kortista tietokoneelle levykuvatiedosto, "image".
 2. Tämä "image" kloonataan uudelle muistikortille vastaavalla tavalla - ei siis pudoteta pelkkää tiedostoa vaan tehdään siitä suoraan muistikortin tiedostojärjestelmä. Tällä tavalla 32 GB kortilla näkyy 8 GB tilaa. Mutta ei hätä ole tämän näköinen.
 3. Lopuksi buutataan Raspberry Pi siltä uudelta 32 GB kortilta ja laajennetaan tiedostojärjestelmä: eli annetaan komento sudo raspi-config, mennään valikossa kohtaan 7 Advanced Options ja sieltä valitaan A1 Expand Filesystem. Sitten valitaan Ok, sitten Finish, minkä jälkeen tulee kysymys buutataanko nyt - vastataan Yes. Raspberry Pin käynnistyttyä uudelleen on käytössä koko kortti. 

Jos käytössäsi on Windows-kone: hae Win32 Disk Imager -niminen ohjelma, tee image ja kirjoita se uudelle kortille. https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ 

Anna image-tiedostolle nimi ja valitse muistikorttia vastaava levyasemakirjain. Paina Read. Vaihda sitten muistikortti, valitse tarvittaessa levyasemakirjain uudelleen ja paina Write. 

Jos käytössäsi on Linux tai Mac, voit käyttää dd-apuohjelmaa. 

Englanninkielinen ohje How-To Geek -sivustolla: https://www.howtogeek.com/341944/how-to-clone-your-raspberry-pi-sd-card-...

dd:n käytössä pitää tietää minkä nimisenä levynä muistikortti näkyy, jottei vahingossa rupea kirjoittamaan kiintolevynsä päälle! Muuten komento on suhteellisen yksinkertainen käyttää.

 1. Vanha kortti laitetaan muistikortinlukijaan ja tarkistetaan minkänimisenä levynä se näkyy. Tässä voi käyttää apuna Macin, Gnomen tai KDE:n levytyökalua tai katsoa komennolla dmesg viimeiset järjestelmäviestit, joissa pitäisi olla maininta kortin löytymisestä. Jos kortin sisältö tulee automaattisesti näkyviin, voi myös käyttää esim. komentoa df --si
  /dev/sdc1                   46M 23M  23M  50% /media/jsiren/boot
  /dev/sdc2                    8G  1G   7G  14% /media/jsiren/RASPBIAN
  Muistikortti on siis tässä tapauksessa  levy nimeltä /dev/sdc ja sisältää kaksi osiota, jotka on liitetty hakemiston /media/jsiren alle. Nämä tiedot riippuvat koneen ja kortin kokoonpanosta ja ne pitää aina tarkistaa itse. Tässä nyt siis /dev/sdc ilman numeroita tarkoittaa koko korttia.
 2. Kopio otetaan seuraavasti:
  sudo dd if=/dev/sdc of=kortti.img
  Lihavoidut tekstit pitää joko tarkistaa kuten kohdassa 1 tai päättää itse (kortti.img). if on "input file" ja of "output file".
 3. Kopio siirretään uudelle kortille seuraavasti (kortti luonnollisesti vaihdetaan välissä):
  sudo dd if=kortti.img of=/dev/sdc
  Lihavoidut tekstit ovat samat kuin kohdassa 2 mutta päinvastaisessa järjestyksessä eli if ja of vaihdetaan keskenään.