RB4 ei starttaa tuulettimen kanssa? | Vadelma Pii - Raspberry Pi & Lisävarusteet
0 tuotetta

RB4 ei starttaa tuulettimen kanssa?

1 viestiä / 0 uutta
Uusin kirjoitus
ttammi1969
RB4 ei starttaa tuulettimen kanssa?

Ostin Raspberry 4 (4Gt):lle tämän tuulettimillisen akryylikotelon:
https://vadelmapii.com/tuote/akryylikotelo-raspberry-pi-4lle
Siinä ei paljoa kokoamisohjeita tullut mukana, mutta liitin tuulettimen virtapiuhan kaikkein laitimmaiseen nastapariin. Kun piuhan kiinnitti oikein(?) päin, tuuletin pyörähtää käyntiin ja punainen USB-C virtavalo palaa, mutta itse RB Pi ei tunnu käynnistyvän, ainakaan HDMI-piuhalla liitetylle näytölle ei tule mitään.
Kun irroitan tuulettimen virtapiuhan nastoista ja käynnistän RB uudestaan, se käynnistyy nätisti (eli ilman tuuletinta toimii). Tosin silloin ongelmaksi tulee lämpötila, 70 astetta jo idle-tilassa ja throttle-varoitus tuli kun vain katseli yhtä Youtube-videota.
Virtalähde on Raspberryn virallinen, 5.1V 3A. Syyksi tietenkin epäilen ettei RB saa tarpeeksi virtaa jos joutuu jakamaan sitä tuulettimelle?
Vielä varmistus, miten päin tuulettimen virtapiuha pitäisi noihin nastoihin laittaa? Oletin että "poikittain" eli kaksi vierekkäistä nastaa eri riveistä, mutta jos oikein tarkkaan tuota kotelon tuotekuvaa katsoo, siinä taas näyttäisi kuin käytettäisiin kahta nastaa samasta pitkittäisestä rivistä, vai näenkö väärin? En uskalla sokkona kokeilla eri vaihtoehtoja etten käräytä mitään...
Edelleen samasta, eri nastat taitavat ollakin erilaisia:
https://www.raspberrypi.org/documentation/usage/gpio/
Joten mihin "nastapareihin" tuossa nastakartassa kyseinen tuuletin pitäisi liittää? Virtapiuhan toinen piuha on punainen ja toinen musta, oletan että musta pitäisi osua maa-nastaan?
EDIT: Ehkä vastaus löytyy täältä, googletin raspberry pi 4 gpio fan
https://howchoo.com/g/zmvjzwmzmjm/add-raspberry-pi-4-cooling-fan

Edited by: ttammi1969 on 09/28/2019 - 13:25
ttammi1969
Vielä lisäkysymys, kuinka

Vielä lisäkysymys, kuinka päin tuon kotelon tuuletin tulisi asettaa, tarra ylöspäin vai alaspäin? Kotelon tuotekuvassa ei näy tarraa joten ilmeisesti tarra osoittaa alaspäin?
Oletan viilennyksen olevan tehokkaampaa jos tuuletin puskee ilmaa sisään koteloon, eikä ulos? En nyt osaa varmaksi sanoa kummin se nyt tekee kun tarra on alaspäin, mutta en ainakaan tunne ihmeempää tuulenvirettä tuulettimen yläpuolella joten oletan että se puskee nyt ilmaa sisään.

ttammi1969
Eli jos oikein noita ohjeita

Eli jos oikein noita ohjeita tavasin, punainen johto pitää osua nastaan 4, ja musta 6, jotka ilmeisesti ovat ylemmän/ulomman pitkän nastarivistön toinen ("4") ja kolmas ("6") nasta. Allaolevassa kuvassa siis oikeanpuoleisessa rivissä ylhäältä päin toinen ja kolmas nasta.

ttammi1969
https://www.tomshardware.com
Juhana Siren
Terve,

Terve,

kuten aivan oikein totesit, tuuletin liitetään nastoihin 4 ja 6, eli ulomman nastarivin toinen ja kolmas nasta kulmasta lukien. Tuulettimen pyörivä osa tulee ulkopuolelle, jolloin se puhaltaa ilmaa sisäänpäin, ruuvit sopivat parhaiten näinpäin.

Raspberry Pin nastajärjestys löytyy kätevimmin osoitteesta https://pinout.xyz/